Bieloruska Azarenková postúpila do finále Australian Open

26.01.2012 Celý región

MELBOURNE 26. januára (WEBNOVINY) - Bieloruská tenistka Viktoria Azarenková premiérovo vo svojej kariére postúpila do finále na podujatí najvyššej úrovne.

V prvom štvrtkovom semifinále dvojhry žien na úvodnom grandslamovom turnaji sezóny Australian Open v Melbourne zvíťazila nad belgickou obhajkyňou titulu Kim Clijstersovou za 131 minút 6:4, 1:6, 6:3. Nazbierala pritom o jeden fiftín menej - 90:91.

V sobotu bude Azarenková bojovať o trofej s úspešnou z nasledujúceho duelu Maria Šarapovová (Rus.-4) - Petra Kvitová (ČR-2), reprízy vlaňajšieho wimbledonského finále.

Boj o svetové líderstvo

Ak si Bieloruska vybojuje trofej, zároveň sa stane jednotkou svetového rebríčka WTA, v ktorom momentálne figuruje na tretej pozícii. Totožnú sprievodnú motiváciu však bude mať aj jej súperka, a to bez ohľadu na meno.

Trojke renkingu Azarenkovej sa proti bývalej líderke počítačového poradia Clijstersovej (14.) nevypomstilo, že v rozhodujúcom sete najmä vinou dvoch dvojchýb v jednej hre pustila skúsenejšiu súperku okamžitým rebrejkom na 1:2. Vo štvrtom geme síce nevyužila náskok 40:15, premenila však tretí brejkbal na 3:1.

Za stavu 4:2 povolila Belgičanke dostať sa z 0:40 na zhodu. Ešte mala tri šance na zisk tohto gemu, lenže napokon jej forhend do pásky znamenal stratu servisu.

Zdalo sa, že koncovka by sa napokon mohla predsa len preklopiť na stranu Clijstersovej, lenže Azarenková si aktívnou hrou dobre rozbehla ôsmu hru, súperka pod tlakom spáchala dvojchybu na 0:40 a vymazala len dva brejkbaly.

Pri treťom si Bieloruska cez agresívny príjem druhého podania vypracovala prevahu a zakončila postupný útok forhendovým volejom akoby za odmenu - 5:3 a po chvíli 40:0 k tomu. Azarenková pri prvom mečbale urobila hrubú dvojchybu, následne však Clijstersovej krížny bekhend hneď v prvej fáze výmeny odletel výrazne vedľa.

"Pri podávaní na zápas som mala pocit, že moja ruka váži dvesto kilogramov a telo tisíc. Celá som sa triasla a nemôžem uveriť, že to mám za sebou. Je to obrovská úľava, chce sa mi od nej plakať," priznala Azarenková v interview ešte na kurte a dodala: "Myslím, že všetci ma vnímali ako mentálny prípad, ale ja som bola len mladá a plná emócií. Som naozaj hrdá, ako som bojovala o každú loptičku."


Azarenková sa vyhla "kanárovi"

Kim Clijstersová vo vstupnom dejstve v Aréne Roda Lavera, ktorá zjavne bola na jej strane, stratila servis na 1:2. Ako podávajúca v deviatej hre odvrátila setbal forhendom popri čiare, v desiatom geme však neodolala bekhendovému náporu o šesť rokov mladšej súperky. Sama z tejto strany nezvládla return pri celkovo druhom setbale.

Druhá časť však dokonale patrila Belgičanke, ktorá v štýle zodpovedajúcom štyrom vrcholným primátom na jej konte unikla na 5:0, Azarenková sa už len vyhla "kanárovi" a včas sa pozbierala.

Dvadsaťosemročná najznámejšia mamička na okruhu Clijstersová v osemfinálovej repríze vlaňajšieho miestneho finále utiekla Číňanke Na Li zo 4 mečbalov za sebou a nezastavilo ju ani podvrtnutie ľavého členka.

Vo štvrťfinále prekonala - rovnako ako vo finále newyorských US Open 2009 - Caroline Wozniacku, čím rozhodla o tom, že Dánka k 30. januáru príde o pozíciu jednotky hodnotenia.

Clijstersová v bilancii proti Azarenkovej vedie 4:3, prehrala aj v predchádzajúcom vzájomnom dueli vlani v marci v Miami - 3:6, 2:6. Bieloruska stojí s Kvitovou 2:4, hoci pôvodne bola vpredu 2:0. So Šarapovovou je jej skóre 3:3.

Po prehre držiteľky 41 primátov Clijstersovej (na grandslamovej úrovni aj US Open 2005, 2009 a 2010) zostane v platnosti, že poslednou úspešnou obhajkyňou je od roku 2010 S. Williamsová.

Z držiteliek trofeje sa naposledy práve v semifinále nasledujúceho ročníka lúčila v sezóne 2001 Američanka Lindsay Davenportová.

Poslednou miestnou šampiónkou, ktorá cestou za titulom odvrátila aspoň jeden mečbal, je od roku 2005 Serena Williamsová. Belgičanka by v pondelok podľa predbežných nezáväzných prepočtov mala klesnúť na 30. - 32. pozíciu v renkingu. Azarenková bude prinajhoršom na 2. priečke.

Dvojhra žien - semifinále:
Viktoria Azarenková (Biel.-3) - Kim Clijstersová (Belg.-11) 6:4, 1:6, 6:3 za 131 minút

Zostávajúci štvrtkový program semifinále dvojhry žien:
Maria Šarapovová (Rus.-4) - Petra Kvitová (ČR-2) / bilancia: 1:2
 

Vyberte región